Tegelijk moet er ook in de ondergrond werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van de energietransitie en de vervanging van de riolering. Mogelijk passen niet al deze wensen en ambities in het smalle profiel van de openbare ruimte.
Om grip te krijgen op de integrale opgave is inzicht nodig in de beleidskeuzes op systeemniveau en de doorwerking daarvan in het straatprofiel. Voor welke duurzame warmteoplossing wordt gekozen en wanneer staat deze op de planning? En wanneer moet de riolering worden vervangen? En als al deze inzichten op tafel liggen, hoe worden de bewoners dan betrokken bij het integrale afwegen tussen de verschillende (mogelijk conflicterende) ruimteclaims?
Binnenstedelijke ondergrond in de City Deal
De casussen Tilburg en Den Haag laten zien dat vanuit verschillende partijen een claim wordt gelegd op de (ondergrondse) openbare ruimte. Het inzichtelijk maken van al deze claims is een belangrijke stap om uiteindelijk een afweging te maken over politieke ambities, technische randvoorwaarden een maatschappelijke opgaven. Hierbij zijn ook de maatschappelijke, beleidsmatige, financiƫle en juridische kaders belangrijk. Net als de vraag: wie weegt al deze belangen? De City Deal Openbare ruimte zet deze twee projecten in om hier van te leren en hier lessen uit te trekken.