De City Deal Openbare Ruimte is 23 april 2024 ten einde gekomen en heeft geresulteerd in een uitgebreide toolbox met instrumenten en methodieken. De maatschappelijke opgaven zijn echter pas net begonnen. We staan voor de uitdaging om de openbare ruimte van Nederland toekomstbestendig te maken. Een bredere adoptie en doorontwikkeling van kennis en instrumentarium zijn essentieel om het beoogde effect te realiseren.
Daarom gaan wij door waar de City Deal Openbare Ruimte stopt. We geloven in de kracht van samenwerking en integratie. Uit die gedachte is een nieuw initiatief ontstaan: Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte. Dit platform zal dienen als een verzamelpunt voor het instrumentarium en de methodes ontwikkeld in de CDOR, met een focus op verdere doorontwikkeling van een kwalitatief goed instrumentarium en aandacht voor brede implementatie ervan.
Ons Manifest
In ons manifest beloven we een integrale aanpak om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Door samen te werken, kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en te systematiseren, streven we naar een snellere, betere en goedkopere professionalisering van de Nederlandse openbare ruimte.
Onze afspraken
- We bouwen voort op het werk van de City Deal Openbare Ruimte.
- We maken gebruik van instrumenten en methoden die integraal samenwerken bevorderen, verbinden en regie voeren.
- We werken samen met gemeenten en betrekken overheid, sectorvertegenwoordigers en kennispartners waar nodig.
- We hanteren korte sprints om snel toegevoegde waarde te leveren.
- We streven naar maximaal effect door hoogwaardige instrumenten en aandacht voor implementatie.
Onze principes:
- Integraal voor sectoraal.
- Proactief voor reactief.
- Hergebruik voor zelf uitvinden.
- Samen kom je verder voor alleen ga je harder.
- Ondergrond voor bovengrond.
- Transformatie voor ontwikkeling en beheer.
Financiering
Voor het platform is naast een investering in tijd een jaarlijkse investering van 1,2 miljoen euro benodigd. Intentie is om deze kosten voor 1/3 vanuit de rijksoverheid te laten betalen, voor 1/3 door de G4 en voor 1/3 door de overige G40 gemeenten. Overige gemeenten en andere belanghebbenden kunnen gratis beschikken over de producten van het platform. Zo leggen we de kosten daar waar de baten vallen. Mogelijk zal PISOR aanvullende producten ontwikkelen die buiten de financiering vallen en alleen tegen betaling beschikbaar zijn.
Herken jij dat integraal samenwerken in de openbare ruimte een must is en onderken je dat een platform integraal samenwerken openbare ruimte helpt om deze samenwerking te versnellen en te verbeteren? Sluit je dan aan bij dit initiatief. De investering bedraagt 16 dagen per jaar per rijksdeelnemer en G4 gemeente en 4 dagen per G40 gemeente. Daarnaast is de investering jaarlijks 10K euro per G40 gemeente en 100K euro per directie van de Rijksoverheid en per G4 gemeente. Wij vragen een commitment voor 4 jaar.
Aanmelden
Sluit je als organisatie vandaag nog aan bij dit initiatief en maak als eerste gebruik van alle ontwikkelde instrumenten, methodes en best practices. Jouw betrokkenheid en expertise zijn van onschatbare waarde voor het realiseren van onze gezamenlijke visie. Samen kunnen we de uitdagingen van morgen het hoofd bieden en een duurzame, leefbare toekomst creëren voor komende generaties. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan - sluit je aan bij het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte en draag bij aan een betere en mooiere wereld voor ons allemaal.
Wil je je aanmelden of heb je vragen over het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte? Neem contact op met Luca Meijer.
Dat kan per e-mail of telefonisch naar: 06-23012791.