Deelsessies
Ontwerpers en beheerders richten samen in: Amsterdam en Groningen
De casussen van de Amsterdamse integrale ontwerpmethode en de Groningse ontwerpleidraad Openbare ruimte laten zien dat het samenbrengen van ontwerp en beheer nodig is voor de gebiedsontwikkeling van steden. Deelnemers krijgen inzicht in de twee methoden en gezamenlijk gaan we in op de voordelen en wat hiervoor nodig is.
Een City Deal sessie verzorgd door de gemeente Amsterdam en de gemeente Groningen.
Hoe gebruiken we datastandaarden bij integrale inrichting van de openbare ruimte in Amsterdam?
Een voorbeeld uit de praktijk. Om integrale inrichting in het wallengebied van Amsterdam mogelijk te maken worden datastandaarden (IMBOR, IMKL en GWSW) aan elkaar gekoppeld en verbindingen gelegd tussen boven- en ondergrond.
Een City Deal sessie verzorgd door Marco Scheffers (gemeente Amsterdam) & Jan-Pieter Eelants (CROW)
Integraal aanbesteden voor ‘Grenzeloze Verbinding’ van Maatschappelijke Opgaven
Beter Integraal Aanbesteden is één van de vier vervolgvraagstukken uit het onderzoek 'Financiering van Integratie' dat in opdracht van de City Deal is uitgevoerd door DML en STIPO. Door de integratie van disciplines, zoals groen en infra, en het gebruik van meer integrale contractvormen verandert de vraag aan de markt en daarmee de manier van aanbesteden.
In deze interactieve workshop gaan we in op de verschillende mogelijkheden voor ‘grenzeloze verbinding’ bij de inkoop van beheer. We presenteren kansen uit het onderzoek Financiering van Integratie en nodigen deelnemers uit om hun eigen ervaringen vast te pinnen op het Proces Prikbord, waarmee uiteindelijk de gedeelde én de verschillende routes naar een integrale aanbesteding zichtbaar worden.
Een City Deal sessie verzorgd door Ruben Nicolas (PhD, Universiteit Utrecht), Helen Toxopeus (Assistent Professor, Universiteit Utrecht) & Wiebe Oosterhoff (gemeente Rotterdam)
Is integrale uitvoering een meerkoppig monster?
Waarom lukt het niet altijd lukt om meekoppelkansen te benutten en waarom komt graafschade nog steeds voor? Is het sporadisch en anekdotisch of is het exemplarisch dat het structureel misgaat in Nederland? Een presentatie naar aanleiding van onderzoek, waarna we met de deelnemers de resultaten nekijken om te bepalen of integrale uitvoering wel mogelijk is.
Een City Deal sessie verzorgd door de Gemeente Tilburg & Bureau Stantec.
Sprekers plenaire sessie
Twee van de sprekers tijdens de plenaire opening zijn ook partner in de City Deal Openbare Ruimte: René Vrugt, directeur bodem, ruimte en klimaatadaptatie bij het ministerie van IenW en Symone de Bruin, concerndirecteur bij de gemeente Apeldoorn. Onder leiding van Hilde Blank gaan zij in gesprek over wat het congresthema 'grenzeloos verbinden' betekent voor de verbinding ondergrond-bovengrond en voor de verbinding tussen beheer, beleid, ontwerp en ontwikkeling in de gemeentelijke organisatie. Hoe verandert de organisatie mee met de noodzaak tot integrale aanpak en hoe kan het Rijk de gemeenten helpen in deze missie?
Betreed het universum van de integrale aanpak
Ruimtelijke ontwerpbureau Bright werkt onder leiding van Thijs van Spaandonk, ateliermeester van deze City Deal aan het verwoorden en verbeelden van Het Intergrale Verhaal. Op de ontmoetingsplek van het NCBOR kunnen bezoekers het universum van de integrale aanpak betreden, waar je de samenhang ziet tussen het integrale werken, de verschillende stappen in het droomproces op verschillende schaalniveaus en instrumenten die je daarbij kunt gebruiken.
Podcast
Programmamanager Bart Stoffels van de City Deal Openbare Ruimte blikt in een podcast alvast vooruit op deze feestelijke editie van NC BOR en legt uit waarom je dit evenement als ontwerper, uitvoerder of beheerder van de openbare ruimte absoluut niet wilt missen!
Benieuwd naar het volledige programma? Kijk dan op NCBOR.nl